Kondens på dina fönster

Utvändig kondens kan förekomma på välisolerade fönster i utsatta lägen där luftfuktigheten är hög. Det beror på att glaskassetten isolerar så effektivt att rumsvärmen inte når ut till yttersta glaset som blir väldigt kallt. Kondens bildas i regel under kalla klara nätter och försvinner ofta under de tidiga morgontimmarna.

Kondens på fönster

Kondens på fönster kan uppkomma invändigt, mellan glasen och utvändigt. Det finns flera orsaker till kondens men grundorsaken är hög luftfuktighet som når en kall yta.

Invändig kondens

Äldre fönster får ibland, främst under den kalla årstiden, kondens på det inre glaset. Detta beror på att fönstret isolerar dåligt och att det inre glaset är mycket kallare än luften i rummet. När varm och fuktig inneluft träffar kallt glas uppkommer kondensutfällning. Andra orsaker till invändig kondens kan vara dålig ventilation, hög luftfuktighet eller till exempel gardiner som hindrar luftcirkulationen intill fönstret. Fönster är konstruerade för att klara regn och fukt på utsidan men inte för att motstå långvarig kontakt med fukt på insidan. Om invändig kondens förekommer under lång tid, kan fönstret ta skada.

Kondens mellan glasen
Om varm och fuktig luft från rummet läcker ut genom otätheter i ett kopplat fönster uppkommer kondens på insidan av det yttre glaset som är kallt. En orsak kan vara att huset har övertryck så att luften går ut genom fönstren i stället för genom ventilationskanalerna. Sådana fönster har sannolikt också bristfällig tätning mellan karmen och innerbågen. Även hål för persiennsnören kan orsaka mellanglaskondens. När mellanglaskondens uppstår i isolerrutor, beror detta på att fukt trängt in genom förseglingen. När punkterade rutor skall bytas ut, bör de ersättas med mer energieffektiva isolerrutor.

Utvändig kondens

Energieffektiva fönster hindrar rumsvärmen från att stråla ut vilket gör att det yttre glaset blir mycket kallare än i fönster med sämre isoleringsförmåga. När det är kallt och stjärnklart, förlorar det yttre glaset värme genom utstrålning mot natthimlen. Temperaturen på det yttre glasets yta sjunker under lufttemperatur och under luftens daggpunkt. Om luftfuktigheten samtidigt är hög, sker kondensutfällning mot den kalla rutan. Om glasets yttemperatur sjunker under noll grader kan iskristaller bildas på rutan vilket kan inträffa under höst och vår när det är mycket fuktigt ute och natthimlen är stjärnklar.

Utvändig kondens är inget skadligt utan endast ett bevis på fönstrets goda isoleringsförmåga. Den försvinner frampå morgontimmarna när det ljusnar och solen åter börjar värma.
Sveriges Provnings- och forskningsinstitut har gjort en undersökning av utvändig kondens på energieffektiva fönster. Resultaten visar att fenomenet oftast uppkommer under höstmånaderna augusti, september och oktober men kan också förekomma några enstaka timmar under våren. Kondensen uppstår främst under dygnets första timmar och minskar snabbt efter cirka klockan 06.00. Studien är baserad på klimatdata för Stockholm.

Boka kostnadsfritt hembesök

När du bokar ett kostnadsfritt hembesök kommer en återförsäljare hem till dig för rådgivning. Vi lyssnar in dina önskemål och behov och presenterar vad Fönsterhuset har för fönster och dörrar att erbjuda. Du får ett komplett pris på fönster och montage som du kan ta ställning till. När du är redo att beställa görs en kontrollmätning och vi bokar in tid för montering av dina nya fönster och dörrar.

Fyll i kontaktformuläret så kontaktar någon av våra återförsäljare dig inom kort!